Thursday, September 11, 2008

Fiskefeber i bjørneland, del I

I to år har vi planlagt denne turen til Trout Lake og Kugaluk River. Helt siden vi så Lars Monsen fiske lake trout en hel sommer har dette omådet virket forlokkende. Nå sitter vi plutselig der. På et hotellrom i Inuvik i North West Territories. I morgen tidlig skal vi reise ut i villmarka. To små bushfly fra North Wright Airways skal ta meg, Morten og Stian ut til Tenlen Lake. Planen er å være ute i noe av den mest øde villmarka verden har å by på i 27 dager. Fiske, jakte, padle kano fra Tenlen Lake til Liverpool Bay i Nordishavet. Padle gjennom forskjellig terreng, fra tjukk barskog til åpen tundra. Padle fra sommer til høst. Kort og godt; leve av og med naturen for en snau måned!






Tre fiskestenger, to hagler, èn kano. Det var de harde fakta vi hadde å forholde oss til idet bushflyet tok av fra Tenlen Lake torsdag 7.august. Nå var det oss tre og villmarka. Vi setter opp Ally-kanoen på et blunk, og fiskestengene er tidlig i bruk. Det tar ikke mange sekundene før Stian får den første fisken. Er det den legendariske lake trouten? Nei, det er stor gjedde. Og flere blir det. Tenlen Lake kryr med gjedde. I alle størrelser. Vi slår oss til ro med det den første dagen, etablerer leir og spiser stekt gjedde og potetmos til middag.Dag 2 drar vi fra Tenlen. Vi skal nedover Kugaluk River til Trout Lake. På kartet er det markert som en liten bekk, så vi er forberedt på bæring. De første par kilometerne går greit, det er et fint kanoterreng. Etterhvert blir det smalere og smalere, buskene på siden kommer tettere og tettere. Til slutt er det ingen åpenbare veier nedover elva som er bedre enn andre. Det blir speiding i stående stilling fra kanoen. Det minner mer om tett krattskog enn ei elv.
Heldigvis finner vi veien nedover uten at vi trenger å bære, og på slutten åpner det seg igjen. Fremst i kanoen ligger det tre ender. Middagen er sikret for dagen. Det har vært et rent eldorado for ender nedover dagens etappe. Ute på Trout Lake blåser det friskt. Det er hvite skumtopper, og vinden kommer fra iskalde nord. Vi finner oss ei vik hvor det er lè, og slår leir. Det er rart å være ved Trout Lake. Navnet har vi hatt i hodet i mange år, nå er vi her. Det er en enorm sjø. Og det er tydelig at det kan være ganske værhardt her. Vi kan risikere å bli liggende på feil side av sjøen hvis været ikke bedrer seg.
Dagen etter våkner vi til seigregn og mer vind. Vi har god tid, og har det ikke travlere enn at vi tar en dag under presenningen med kaffekoppen i hånda. Det blir noen små jaktturer rundt leiren, men småvilt er det lite av. Det virker som om det er et bunnår hva jerpe og hare angår. Og for å være helt ærlig har vi regnet med en del dager med det som hovedrett. Det er bare å se seg rundt og forandre menyen. Det er masse bever i og rundt Kugaluk. I vika hvor vi har slått leir kommer det svømmende en ivrig gnager på kvelden. Den kommer etterhvert på skuddhold, og Stian fyrer sikkert. Det er middag for to dager. Herlig å være litt på forskudd med maten. Dagen etter blir det servert bevertaco. Morten har tatt med seg litt tacokrydder, og det er virkelig en suksess sammen med beverkjøttet! Beveren blir av mange sett på som uspiselig, men på slutten av sommeren er hvertfall ungdyrene et bra alternativ. Det handler om å bruke det som er ute i naturen.

fortsettelse følger...

No comments: